wtorek, 22 stycznia 2013

PASZTET DROBIOWY Chicken pie




Składniki (components):
  • 4 podudzia drobiowe (4 chicken legs)
  • ok.40dkg wątróbek drobiowych (ok. 8,82 pounds chicken livers)
  • 2 czerstwe bułki (2 stale rolls)
  • warzywa (jak na rosół) (vegetables e.g.carrots, parsley, celery, leek)
  • 2 jaja (2 eggs)
  • ziele angielskie (pimento)
  • liście laurowe (laurel leaves)
  • gałka muszkatołowa (nutmeg)
  • pieprz ziołowy (herbal pepper)
  • pieprz czarny (black pepper)
  • sól (salt)
  • słodka papryka w proszku (sweet red powdered pepper)

Gotujemy podudzia razem z warzywami, 2 listkami laurowymi i 5 ziarnkami ziela angielskiego, pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę. Gotujemy jeszcze 3 minuty i wszystko przecedzamy do ostygnięcia. Wywar zatrzymujemy w razie gdyby pasztet był za suchy. 
Bułki namaczamy wodą lub wywarem.
Mięso, warzywa i bułki mielimy (można przez grubsze sitko). Dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Próbujemy - masa musi być dość słona. Jeśli jest dobra dodajemy dwa białka i jedno żółtko. Drugie żółtko zostawiamy do posmarowania pasztetu na wierzchu aby nie wysechł i ładnie się zezłocił. Po wymieszaniu i przełożeniu do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia możemy posmarować jak wcześniej pisałam żółtkiem i posypać dla dekoracji słodką papryką i kolorowym pieprzem.

Pieczemy ok.50 minut w 180-200 stopniach C.

Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Pasztet wydaje się pracochłonny, ale jeśli masz dobrą maszynkę elektryczną grozi Ci jedynie trochę brudnych naczyń :)

Smacznego!!!

***


Boil the chicken legs together with vegetables, 2 laurel leaves,  nutmeg, pimento, at the end of cooking add the chicken liver. Cook for another 3 minutes and drain, wait to get cooled. Don`t dispose of the broth in case the pie will be too dry.

Soak bread in the water or remained broth.
Meat, vegetables and soak rolls need to be mixed. Add a teaspoon of nutmeg, 2 pepper herbs, a bit of black pepper and salt. Please taste it - it must be quite salty. If it's good add two egg`s whites and one yolk of egg. Leave the second yolk for brushing on top of the pie so as not to get dried but nicely baked.

Please lay baking paper on the mold. After mixing put pie into the mold. Now grease the top using the yolk, sprinkle (if you want) taking sweet red powdered pepper and colored pepper. Bake about 50 minutes at 180-200 degrees Celsius (356-392 degrees Fahrenheit).



Take out and leave to get cooled.

It seems time consuming, but as you have a good electric mincer you will face only with a large amount of dirty dishes :)

Bon apetit!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz