- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5kg liści szpinaku lub mrożony szpinak
- sól
- pieprz
- jajko
Piersi kroimy w połowie tak aby z jednej grubej zrobić dwie cienkie. Smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Jak lekko się zrumienią odstawiamy. W tym samym czasie blanszujemy świeży szpinak lub podsmażamy/przegotowujemy mrożony z niewielką ilością soli. Odsączamy (szpinak nie może mieć w sobie dużo wody, bo wypłynie nam z ciasta). Możemy go przed nałożeniem pokroić. Odstawiamy. Jak piersi i szpinak przestygną, wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i po rozłożeniu na jego środku układamy szpinak i na nim piersi. Oddzielamy żółtko jajka od białka. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i zakładamy aby utworzyć dużą kopertę. Wierzch smarujemy żółtkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190-200 stopni C) na ok.30 minut.
Najlepiej smakuje na zimno z sosem czosnkowym :)
Sos czosnkowy robimy z połowy małego jogurtu, 4 łyżek majonezu, 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, ziół (może być oregano, bazylia, zioła do sałatek itp.) i soli. Dobrze jak postoi w lodówce min. 1 godz. - wtedy nabiera właściwego smaku.
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz