Składniki:
- 0,5 mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
- 2-3 papryki świeże (czerwona i żółta, może być także zielona)
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (rozpuszczonej w szklance ciepłej wody)
- śmietanka kremowa 30%
- limonka świeża mała
- curry
- kolendra (najlepiej w ziarnach)
- sól
- 1 łyżka czubata mąki
- makaron (najlepiej muszelki lub świderki)
Przygotujcie
sobie wcześniej wszystkie składniki, bo potrawę robi się dość dynamicznie :)
Pokrójcie wcześniej
w ok.3 cm paski obie papryki.
Mięso mielone smażymy tak jak do spaghetti. Do
końcowej fazy smażenia dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Patelnię trzymamy na
najmniejszym ogniu. Mięso posypujemy
mąką, mieszamy. Następnie dodajemy curry (ok.2-3 łyżeczek), mieszamy.
Zwiększamy troszkę gaz i do mięsa wlewamy szklankę rosołku, wsypujemy pokrojone wcześniej w paski papryki i dusimy na małym ogniu ok.10 minut. W tym czasie można już
gotować makaron. Po upływie max.10
minut próbujemy czy jest dość słone. Jeśli nie, solimy,
następnie wyciskamy sok z limonki i wsypujemy
ok.10 szt. zmiażdżonych w dłoni ziaren kolendry.
Papryka w farszu powinna być lekko twarda. Wyłączamy gaz i dolewamy śmietankę (ok.8 dużych łyżek).
Farsz
podajemy z makaronem.
Życzę smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz